skinnySCAR

een vergeten plek

In Rotterdam zijn veel vergeten, lege plekken. Waardevolle plekken die niet gebruikt worden, maar zich hier wel perfect voor lenen. Zo ook het 3,7m brede gat aan de Schoonoordstraat in het Oude Noorden van Rotterdam.
Deze plek was sinds de jaren ’80 onbebouwd, en ongeschikt verklaard voor een kwalitatief hoogwaardige woning gezien de smalte van het plot. Sindsdien gebeurde er niks op deze plek. Het was een overwoekerd stukje groen, verborgen achter een hoge houten schutting.

Het idee om deze vergeten plekken te ontwikkelen heeft zijn wortels in een stedenbouwkundige studie van JagerJanssen Architecten, gevestigd in de Rotterdamse Hofbogen en voormalig werkgevers van Marijn. Zij deden in 2007 een studie naar binnenstedelijke verdichting in Rotterdam Noord: SCARchitecture, het helen van wonden in het stedelijk weefsel. Zij hadden de kansrijke locatie aan de Schoonoordstraat reeds gescout en onderzocht. In 2012 hebben we hen benaderd om gezamenlijk een pilot te starten, de ontwikkeling van de eerste ‘SCAR’. Samen testen we de haalbaarheid van SCARchitecture, en wij hadden de unieke kans ons eigen woonhuis te ontwerpen en te bouwen midden in de stad.

De bijzondere verhouding van het kavel, de ligging midden in het levendige Oude Noorden en aan de verborgen collectieve Schoonoordtuin, zorgden ervoor dat wij hier ons droomhuis wilden bouwen. Begin 2016 werd het casco opgeleverd.

het ontwerp

Het gestapelde woonlandschap verspreidt zich over drie verdiepingen, en is ontworpen om maximaal doorzicht door te woning te geven en de ruimtes met elkaar te verbinden. Ondanks het kleine formaat van de afzonderlijke ruimtes, heb je nooit het gevoel in een kleine ruimte te zijn. De ruimtes zijn intiem, maar benauwen niet.

Door een centrale kern midden in de woning te plaatsen, en hier ondersteunende functies als keuken, sanitair en bergruimte in te plaatsen, kunnen de leefgebieden zo open mogelijk blijven. De woning heeft verder geen wanden, deuren of gangen. De verkeersruimte is geen onderbreking in de woning, maar heeft altijd een dubbele functie. De schaarse ruimte is optimaal benut, en elke vierkante centimeter heeft een functie.

Het open interieur is visueel sterk gekoppeld aan de achtergelegen Schoonoordtuin. Een dubbelhoge glazen pui met een comfortabel videnet toont deze groene oase, die vanuit elke ruimte in het huis zichtbaar is. Naar de straat toe, is er meer privacy in het gevelbeeld ontworpen. De grote minimaal gedetailleerde openingen in de straatgevel zijn te gebruiken als zitplek, en verbinden het interieur met de straat. Terwijl de te openen ramen verborgen gaan achter een sluier van Braziliaans metselwerk, die pas ’s avonds goed zichtbaar worden als het interieur oplicht.

Door deze kostbare vergeten plek te bebouwen, blijft er een SCAR in het straatbeeld over. De gevel is subtiel ingepast, maar onderscheidt zich van zijn buren en toont de geschiedenis van de plek.

Advertenties